Blogoverzicht

Welke autoverzekering kiest u: WA, Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk)?

U wilt een autoverzekering afsluiten, maar twijfelt tussen een WA, Beperkt Casco of Allrisk-verzekering? Baloise Insurance zet hieronder alle dekkingen op een rijtje: zo maakt u de juiste keuze en gaat u niet onder- of oververzekerd de weg op. 

WA: Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

De WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. Hiermee bent u verzekerd als u met uw auto schade veroorzaakt aan een ander. Wie dat niet doet, kan een hoge boete verwachten.

Dit zijn de wettelijke regelingen binnen Nederland:

  • materiële schade: schade aan andermans auto is vanuit de wet voor minimaal  € 1.220.000,-  verzekerd. Bij Baloise Insurance bent u tot maximaal € 2.500.000,- verzekerd per ongeval voor schade aan zaken (ruim het dubbele dus van het wettelijk minimum bedrag!).
  • letselschade: schade die u als chauffeur in uw auto aan personen toebrengt is vanuit de wet voor minimaal € 6.070.000,-  verzekerd. Bij Baloise Insurance is dit tot maximaal € 6.250.000,-  verzekerd per ongeval voor schade aan personen (dus ook hier verzekerd Baloise Insurance ruim meer dan het wettelijk minimum bedrag).  

Veel mensen met een auto van 12 jaar of ouder kiezen voor een WA autoverzekering. Bij oudere voertuigen is een hogere dekking vaak te duur in relatie tot wat uw auto nog waard is. 

Bij Baloise Insurance is verhaalbijstand standaard in uw WA autoverzekering inbegrepen.

WA Beperkt Casco

Een Beperkt Casco verzekering zit tussen de dekking van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en een Allrisk-verzekering (ook wel genoemd WA volledig Casco) in. Met de Beperkt Casco autoverzekering (ook wel WA Plus genoemd), bent u verzekerd voor o.a. brand, inbraak, diefstal, storm en ruitschade. Er wordt vaak voor een beperkt cascoverzekering gekozen als de auto tussen de circa 6 en 12 jaar oud is.

Natuurlijk speelt niet alleen de leeftijd van uw auto een rol bij het kiezen van de dekking. Belangrijke factoren bij het maken van deze verzekeringskeuze zijn o.a. het aantal schadevrije jaren/uw bonus-malus korting, de waarde van de auto, uw eigen financiële positie afgezet tegen de mate waarin u risico durft te nemen.

WA + volledig Casco (ook wel Allrisk genoemd)

Is uw auto nog niet zo oud en nog  veel  geld waard? Dan kunt u beter kiezen voor een WA + Volledig Casco-dekking: de zogenaamde Allrisk autoverzekering. De premies zijn uiteraard hoger, maar gezien de waarde van uw auto is deze volledige dekking wel  aan te raden. U hoeft zich dan niet druk te maken om een kras, deuk of zelfs een geval total loss. U bent gewoon goed verzekerd bij schade aan uw eigen auto, óók wanneer het uw eigen schuld is. Daarnaast bent u natuurlijk ook WA verzekerd voor schade die u bij anderen veroorzaakt.

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn jaren waarin u geen schade veroorzaakt. Voor ieder jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar, krijgt u één schadevrij jaar extra. Voor iedere schuldschade die u meldt bij uw verzekeraar valt u met 5 schadevrije jaren terug in uw schadevrije jaren registratie. Deze schadevrije jaren worden door alle aangesloten verzekeraars centraal geregistreerd in het Roy-data registratie systeem. Roy-data is een centrale database speciaal opgezet om alle schadevrije jaren goed en centraal bij te houden.  Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u krijgt op de basispremie van uw autoverzekering. Deze korting wordt ook wel bonus-maluskorting genoemd.

Uw beloning voor schadevrij rijden kan bij Baloise oplopen tot een bonus-maluskorting van wel 90% op basis van 10 aantoonbare schadevrije jaren. Dit is de hoogste bonus-malus korting van Nederland! Met een hoge bonus-malus korting  kan een All-risk verzekering voor een wat oudere auto toch interessant zijn. Dit doordat het premieverschil door die hoge korting tussen de verschillende dekkingen niet heel erg groot zal zijn.

Weten of u hiervoor in aanmerking komt, is eenvoudig: voer uw autogegevens in en met de premieberekeningstool ontdekt u in enkele stappen wat uw voordeel kan zijn.

Autoverzekering kiezen? Alle criteria op een rijtje

Om u te helpen de juiste autoverzekering te kiezen, zetten we de belangrijkste beslissingscriteria in een vergelijkingstabel. De leeftijd van uw auto zal de doorslaggevende factor zijn. Hieronder vindt u een tabel die de dekking van de autoverzekeringen vergelijkt.

WA-autoverzekeringWA Beperkt CascoVolledig Casco
Wat? Verplichte WA-verzekering Mini casco: dekt meer dan een WA, minder dan een Volledig CascoAllrisks-verzekering
Veel gekozen bij  Auto’s ouder dan 12 jaarAuto’s tussen 6 tot 12 jaar oudAuto’s jonger dan 6 jaar
DekkingSchade die u bij iemand anders veroorzaakt. Bij Baloise Insurance is dat: 
– Materiële schade: schade aan de auto of spullen van anderen 
– Letselschade: schade die u als chauffeur aan personen toebrengt. 
Schade die u bij iemand anders veroorzaakt en een deel van de schade aan uw eigen auto:
– WA-dekking
Plus: 
– Brand
– Storm
– Inbraak en diefstal
– Ruitschade
– Aanrijding met dieren/loslopend wild
Schade die u bij iemand anders veroorzaakt en schade aan uw eigen auto: 
– WA Beperkt Casco-dekking
Plus:
– Pechhulp
– Zelf veroorzaakte schade
– Schade tijdens parkeren
– Vandalisme
– Aanschafwaarde/
Nieuwwaarderegeling

Twijfelt u tussen een allrisk of beperkt casco of alleen WA? Met onze premieberekeningstool weet u in een paar stappen hoeveel de verzekeringspremie voor uw voertuig bedraagt.

  • 02.06.2021