Baloise Safety Tips

Bij Baloise Insurance staat de klant altijd voorop. Daarnaast willen we een positieve bijdrage leveren aan de veranderende wereld. Daarom is onze missie ‘Safety Tips’: werken aan een veilige wereld voor onze klanten, voorbij verzekeringen en verzekeringsrisico’s.

Samen werken aan een veilige wereld

Veiligheid, eenvoud en partnerschap. Daar staat Baloise voor. We zijn betrouwbaar, benaderbaar en zorgzaam. En we zoeken gelijkgestemden: we verzekeren het liefst mensen die zich ook inzetten voor een veilige wereld. Daarom belonen we automobilisten met veilig rijgedrag een bonus-maluskorting tot wel 90% bij 10 schadevrije jaren (aantoonbaar in ROY-data). Hoe veiliger u rijdt, hoe meer korting u krijgt.

Veilig zonder zorgen: meer dan een strategie

We werken aan een veilige wereld voorbij autoverzekeringen. Elke vrijdag de 13 de organiseren wij daarom Safety Day. Op die dag laten we zien dat veiligheid geen toeval is. We delen bijvoorbeeld tips voor veilig zonnen, sporten of kinderen naar school brengen. Elk jaar is het thema anders.

Tips tegen autodiefstal

Zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een auto-inbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal.

 • Vergeet deze basisregels zeker niet: sluit uw wagen altijd goed af en controleer of uw wagen goed afgesloten is. Laat u de wagen alleen? Laat de motor van uw wagen dan nooit draaien met de sleutels in het contact .
 • Laat nooit iets liggen in uw auto: laptop, navigatiesystemen (gps), jassen en tassen met inhoud, overige elektronische apparatuur (zoals draagbare dvd-spelers en spelcomputers, gsm’s , (digitale) camera’s, audioapparatuur (autoradio’s, cd-spelers) en cd’s/ dvd’s).
 • Neem altijd alle spullen mee uit de auto. Ook opladers, houders (van bijvoorbeeld een navigatiesysteem) en andere randapparatuur. Dit kan dieven wijzen op de aanwezigheid van de apparatuur zelf.
 • Laat uw handschoenenkastje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit.
 • Dieven zoeken ook onder uw stoelen, berg daar dus niets op.
 • Dieven zoeken niet alleen naar voorwerpen. Maar ook naar informatie in het systeem van uw wagen. Zet er dus geen kredietkaartinformatie in. Ook uw thuisadres zet u beter niet in uw gps. Stelen dieven uw wagen samen met uw auto- en huissleutels? Dan vinden ze makkelijk de weg naar uw huis. Stel beter een adres in de buurt van uw huis als thuisadres in.
 • Ook uit smartphones of losse gps-systemen halen dieven waardevolle informatie. Laat ze dus niet liggen.
 • Kunt u niet anders dan waardevolle spullen in de auto achterlaten, berg deze dan op in de kofferbak of laat een kluisje in de auto monteren. Voor laptops zijn tegenwoordig ook speciale sloten verkrijgbaar.
 • Laat uw auto voorzien van een INCERT goedgekeurd alarmsysteem.
 • Een startonderbreker voorkomt dat dieven er met uw auto vandoor gaan.
 • Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.
 • Losse waardevolle voorwerpen op de bijrijdersstoel of achterbank zoals een laptop, kunnen gestolen worden als u voor het rood licht staat. Sluit portieren daarom af of – nog beter – berg dergelijke voorwerpen op in de kofferbak.
 • Neem altijd een fotokopie van uw boorddocumenten (de originelen moeten in uw voertuig blijven). We verwijzen ook graag naar de BOB-campagne: www.bob.be, gesteund door Assuralia en de verzekeringsmaatschappijen.
Veilig fietsen

Fietsen kan iedereen. Maar fietst u veilig? De kans is groot van niet.

Uit een internationale enquête van onze moedermaatschappij Baloise blijkt dat we helemaal niet zo veilig fietsen als we denken. Daar nemen we te weinig de fiets voor. De meeste Belgen nemen alleen de fiets in hun vrije tijd en slechts een beperkte minderheid fietst dagelijks. Die laatste groep fietst trouwens niet veiliger. Want doordat zij hun fiets beter beheersen, nemen ze wel meer risico’s. Veel hangt dus af van het veiligheidsgevoel.

Wist je dat…

 • in 50 % van de verkeersongevallen met een fietser, deze laatste niet in fout is?
 • de meeste ongevallen met fietsers zich voordoen op rotondes en kruispunten?
 • hoofdverwondingen de belangrijkste doodsoorzaak zijn bij fietsongevallen?
 • een fietshelm dragen het risico op een hoofdletsel met 75 % vermindert?
Veilig ritsen

Sterk vertraagd verkeer?

Bestuurders die rijden

 • op een rijstrook die ophoudt of
 • waarop het verder rijden wordt verhinderd,

mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook. De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder.

Rijden op zowel de linker- als de rechterrijstrook verhinderd? Verleen dan eerst voorrang aan één bestuurder op de rechterrijstrook. Daarna aan één bestuurder op de linkerrijstrook.
Bij sterk vertraagd verkeer door een vermindering van het aantal rijstroken zie ik 100 meter voor de wegversmalling een opening tussen twee voertuigen op de rijstrook naast mij, mag ik hier reeds invoegen?
Nee. Bij sterk vertraagd verkeer moet u tot vlak voor de wegversmalling rijden en daar invoegen. Op die manier wordt de capaciteit van de beide rijstroken ten volle benut.

Is het ritsprincipe beperkt tot autosnelwegen? 
Nee. Er moet worden geritst op alle wegen met minstens twee rijstroken in dezelfde rijrichting.

Ritsen, wie begint? 
De bestuurder op de vrije rijstrook moet als eerste één invoegende bestuurder voorlaten, daarna doen de achteropkomende bestuurders op de vrije rijstrook om beurten hetzelfde.
Rijden op zowel de linker- als de rechterrijstrook verhinderd? Verleen dan eerst voorrang aan één bestuurder op de rechterrijstrook. Daarna aan één bestuurder op de linkerrijstrook. Dit betekent dat de bestuurder die zich op de vrije rijstrook bevindt twee voertuigen moet laten invoegen, eerst het voertuig dat van rechts komt en dan het voertuig dat van links komt.
Het ritsprincipe is een algemene regel die niet moet worden aangeduid door een verkeersbord om van toepassing te zijn.

Moeten vrachtwagens ook ritsen? 
Ja. Ritsen is van toepassing op alle bestuurders, ongeacht het voertuig waarmee zij rijden en dus ook voor vrachtwagens, camionettes, slepen, motoren, …

Moet ik in geval van sterk vertraagd verkeer ook ritsen bij het oprijden van de autosnelweg?
Nee. Bij het oprijden van de autosnelweg moet steeds voorrang worden verleend aan de bestuurders die reeds op de autosnelweg rijden. In geval van sterk vertraagd verkeer is het echter niet uitgesloten dat de voorrang hebbende bestuurders spontaan het ritsprincipe zullen toepassen en u laten invoegen uit hoffelijkheid.

Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer

Lees meer op onze blog

Op onze blog geven we tips voor veilig rijgedrag. Ook in de nieuwssectie houden we je op de hoogte voor een veiligere wereld.

Meer over Baloise Insurance

Baloise Insurance is een beursgenoteerde verzekeraar met een rijk verleden en uitdagend toekomstperspectief.