5 tips om schadevrij te rijden in de herfst

12 november 2020

5 tips om schadevrij te rijden in de herfst

Najaarse geuren en kleuren hebben onmiskenbaar charme, maar verder geldt voor de herfst toch vooral: natter, donkerder, kouder. En dat heeft uiteraard zijn gevolgen voor het rijden met de auto. Hier geven we u vijf tips waarmee u schadevrij de herfst doorkomt.

1. Ga voor de juiste banden

U staat er vast niet bij stil als u rijdt, maar uw banden zijn het enige contact tussen uw wagen en het wegdek. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat ze voldoende grip bieden. In de zomer is dat zelden een probleem, maar zodra de herfstregen met bakken uit de hemel valt en natte bladeren de weg drassig en glad maken, wordt het pas echt een zaak van levensbelang. De ANWB adviseert dan ook om in de herfst al winterbanden te installeren: die hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel dan zomerbanden, waardoor ze de remweg op een nat of besneeuwd wegdek aanzienlijk verkorten. Allseasonsbanden – banden waarmee je alle vier de seizoenen doorkomt – zijn een goed compromis, maar het veiligst blijft: zomerbanden in de zomer, winterbanden in de winter.

2. Pas uw remgedrag aan

Vol in de remmen gaan? In de lente en zomer hoeft u daarover geen fractie van een seconde te twijfelen, in de herfst en winter kijkt u toch maar beter uit met zo’n abrupte noodstop. Voor u er erg in hebt, begint uw auto  immers te slippen. Hebt u een ABS of antiblokkeersysteem? Dan trapt u tegelijkertijd op de rem en de koppeling: zo komt uw wagen razendsnel tot stilstand. Als uw voorwielen wegslippen in een bocht, laat u het gas los en stuurt u mee in de richting waarin de auto glijdt; zodra ze weer grip krijgen, stuurt u voorzichtig terug de bocht in. Bij een achterwielslip laat u eveneens het gas los, trapt u de koppeling in en kijkt u naar de richting waar u heen wilt – vervolgens stuurt u de wagen daarheen. En dan is er nog de befaamde aquaplaning: uw wagen zweeft als het ware over het wegdek omdat hij op een laagje water drijft. Het is dan zaak om niet te remmen en tegen te sturen, maar om de koppeling in te trappen en het gas los te laten.

Hoe dan ook: wees mentaal voorbereid dat u deze herfst helemaal anders moet remmen dan in de drogere maanden van het jaar.

3. Let op de zon

Weinig dingen heerlijker dan een fel herfstzonnetje: de warmte die even uw kruin en lichaam komt verwarmen! Maar doordat de zon ook veel lager staat dan in de zomer, kan ze u – en ook de mensen om u heen – tijdens het autorijden verblinden. Zorg daarom dat uw ruiten schoon zijn voor u vertrekt. Klap op tijd de zonneklep naar beneden en hou ook uw zonnebril bij de hand. Maar vooral: pas uw snelheid aan als de herfstzon volop schijnt – ze kan even verraderlijk zijn als dichte mist.

4. Kijk uit waar u parkeert

Ook als uw wagen stilstaat, kan hij schade oplopen. Bijvoorbeeld omdat er dingen uit de bomen vallen – met name vallende eikels zijn een ware plaag. Door de hete zomers van de afgelopen jaren zijn die vruchten van de natuur uitzonderlijk groot en zwaar. Als ze loslaten van de tak en op uw carrosserie terechtkomen, zorgen ze voor kleine deukjes – en die worden helaas niet gedekt door uw standaard WA-autoverzekering. Parkeer uw wagen dan ook niet onder zo’n wondermooie eik, maar zet ‘m gewoon een eindje verderop.

5. Vergeet de basics niet

Spreekt voor zich, toch? Een paar simpele vuistregels die eigenlijk bij elk seizoen van toepassing zijn (maar vanwege dat trio natter-donkerder-kouder nog nét dat tikje meer):

    • Kijk ver voor u uit

Probeer te anticiperen op wat uw voorganger van plan is. Het verkeer stopt niet bij diens achterbumper, toch?

</ br>

    • Houd voldoende afstand

Zo kan u te allen tijde op de rem gaan staan zonder dat u de achterbumper van diezelfde voorganger raakt.

</ br>

    • Pas uw snelheid aan

Hoe sneller u rijdt, hoe sneller u op uw bestemming bent? Dat is een van de grootste fabeltjes in het verkeer. Door sneller te rijden, boekt u maar een beperkte tijdwinst. U brengt er alleen uzelf, uw passagiers en de anderen in het verkeer mee in gevaar.

</ br>

    • Zorg voor droge schoenzolen

Inderdaad: droge schoenzolen. Zo voorkomt u dat uw voet van de pedalen glijdt en u de controle verliest. Dit geldt sowieso het hele jaar door, natuurlijk, maar zeker tijdens de natte herfstmaanden.

Ontdekken hoeveel u bespaart als u meer dan 6 jaar schadevrij rijdt? Bereken nu uw bonus-maluskorting met onze online berekeningstool

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op