Auto uitlenen: hoe zit het met de autoverzekering?

14 augustus 2019

Auto uitlenen: hoe zit het met de autoverzekering?

Iedereen leent weleens zijn auto uit. Of laat een ander even rijden in zijn eigen auto bij lange afstanden. Dat is geen probleem bij de autoverzekeringen van Baloise. Wel zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. Bijvoorbeeld als u uw auto voor langere tijd uitleent, of als er schade is tijdens het uitlenen van de auto.

Mag iemand anders met mijn auto rijden?

Een autoverzekering wordt door de eigenaar van de auto afgesloten op het kenteken van de auto. Hierbij wordt door de verzekeraar ook gekeken wie de meest regelmatige bestuurder is en hoeveel schadevrije jaren in rekening worden gebracht. Dat zijn essentiële elementen in het bepalen van de premie. Maar u kunt gerust uw auto even uitlenen aan een familielid of aan vrienden. Zij zijn gewoon verzekerd als zij met uw toestemming in uw auto rijden en een geldig rijbewijs hebben. Leent u uw auto uit voor een langere periode, dan is er sprake van een ‘gewijzigde regelmatige bestuurder’ en dient u dat ook zo door te geven aan uw verzekeraar. Let er wel op: bij Baloise mag u uw auto niet verhuren, want verhuren is wat anders dan uitlenen.

Welke schade precies is gedekt tijdens het uitlenen, is afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen bij het afsluiten van uw autoverzekering:

WA-verzekering

Bij de WA-verzekering van Baloise wordt in ieder geval de schade vergoed die uw auto veroorzaakt aan een ander. Daarbij maakt het niet uit wie in uw auto rijdt. Bij deze autoverzekering is schade aan uw eigen auto niet verzekerd.

WA+beperkt casco

Bij de WA+beperkt casco van Baloise is ook schade aan de eigen auto verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, ruitbreuk of schade door storm, vandalisme of als gevolg van een botsing met loslopende dieren.

WA+volledig casco

De allrisk autoverzekering van Baloise dekt vrijwel alle soorten autoschade. Zelfs als iemand anders een ongeluk met uw auto veroorzaakt, is schade bij andermans én uw eigen auto gewoon verzekerd.

Auto uitlenen en schadevrije jaren

Wanneer met uw auto schade wordt veroorzaakt, gaat dat af van uw schadevrije jaren. En daardoor stijgt de premie van de autoverzekering. Het maakt daarbij niet uit wie met de auto rijdt. Het kan voordeliger zijn om de schade zelf te betalen, zodat uw premie niet stijgt.

Maak duidelijke afspraken

Gaat u uw auto uitlenen? Zorg eerst dat u zeker weet dat de ander een geldig rijbewijs heeft. En maak goede afspraken over wie wat betaalt bij eventuele schade. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat de meer premie omdat u terugvalt in no-claimkorting wordt betaald door degene die de auto leent. Leent u uw auto voor langere tijd uit of wordt uw auto door iemand anders meer gebruikt dan door u laat het ons dan weten. Geef dit dan door aan Baloise. Dan kunnen wij eventueel de premie aanpassen. Dit is nodig omdat uw premie onder andere is afgestemd op de gegevens van de kentekenhouder en de meest regelmatige bestuurder.

 

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op