Autoverzekering op reis: geldt uw digitaal Internationaal Verzekeringsbewijs ook in het buitenland?

23 juni 2021

Geldt uw digitaal Internationaal Verzekeringsbewijs ook in het buitenland?

Gaat u met uw auto op reis deze vakantie? Dan moet u in een aantal landen uw Internationaal Verzekeringsbewijs verplicht bij u hebben. Maar waar volstaat een digitaal Internationaal Verzekeringsbewijs, en waar moet u het origineel Internationaal Verzekeringsbewijs op papier voorleggen? En hoe zit het met de verzekeringsdekking voor caravans en aanhangwagens? Baloise verheldert. U had hem tot voor kort in het handschoenkastje van uw auto liggen: het Internationaal Verzekeringsbewijs, beter bekend als ‘de groene kaart’. Vroeger was dit een papieren document, tegenwoordig kunt u het ook digitaal ontvangen. Het Internationaal Verzekeringsbewijs geldt als bewijs dat uw voertuig verzekerd is. Als bestuurder moet u immers – in alle landen die op het Internationaal Verzekeringsbewijs vermeld staan – kunnen aantonen dat uw motorrijtuig én de aanhanger of caravan die er eventueel aan gekoppeld is, verzekerd zijn. En ook bij schade is het praktisch om het Internationaal Verzekeringsbewijs bij de hand te hebben: hierop staan alle verzekeringsgegevens die van belang zijn.

Wat staat er op uw Internationaal Verzekeringsbewijs?

Bijna overal ter wereld bent u verplicht om voor uw auto, motor, bromfiets, oldtimer of camper minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Uw verzekeraar stuurt u elk jaar een Internationaal Verzekeringsbewijs waaruit blijkt dat er een WA-dekking van kracht is.

Veel verzekeraars versturen tegenwoordig een digitale versie van het Internationaal Verzekeringsbewijs. Dit wordt ook wel de groene kaart genoemd – al heeft uw document vaak deze kleur niet meer.

Op dit officiële Internationaal Verzekeringsbewijs vindt u de volgende gegevens:
</ br>
</ br>

  • Uw Internationaal Verzekeringsbewijs nummer

Dit is opgebouwd uit een landcode, het kenmerk van uw verzekeraar en uw polisnummer. U hebt dit nummer nodig om een Europees schadeformulier in te vullen bij een ongeval of schade.

 • Het kenteken van uw verzekerde motorrijtuig.
 • De geldigheidsduurvan uw verzekering (periode).
  • Het dekkingsgebied

De landen waar er wél en waar er geen dekking is. Er is geen dekking in de landen die doorgehaald zijn op het Internationaal Verzekeringsbewijs.

 • De contactgegevens van uw verzekeraar.

Internationaal Verzekeringsbewijs: niet meer nodig in de EU landen

Tegenwoordig is het in veel landen niet meer verplicht om het origineel Internationaal Verzekeringsbewijs bij uw voertuigpapieren te hebben. De politie kan immers via een centraal register en aan de hand van het kenteken nagaan of uw voertuig verzekerd is. Dit geldt voor de 28 EU-landen, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra en IJsland.

TIP: Sla uw Internationaal Verzekeringbewijs op in uw telefoon of print uw digitaal document   en leg het in uw auto. Dan hebt u uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand.

Groot-Brittannië op het Internationaal Verzekeringsbewijs

Brexit is op 1 januari 2021 dan toch een feit, omdat Groot-Brittannië uit de EU treedt, verandert de plek van “GB” op het internationaal verzekeringsbewijs. GB komt nu tussen de landen die een verzekeraar eventueel kan “doorhalen.”

Auto
Het is nu nog belangrijker om voor vertrek te controleren of je autopapieren in orde zijn.

 • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig.
 • Je verzekering moet je reizen dekken en je moet in het bezit zijn van het kentekenbewijs en het verzekeringsbewijs van de auto

Waar is het originele papieren Internationaal Verzekeringsbewijs wél verplicht?

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Tunesië en Turkije is een orgineel en papieren Internationaal Verzekeringsbewijs verplicht.

Een digitale variant of een gekopieerde versie volstaat in deze landen niet, al mag uw originele ‘groene kaart’ wel op wit papier geprint zijn.

Het voordeel van het Internationaal Verzekeringsbewijs is dat de gegevens eenvoudig, zonder technische hulpmiddelen en zonder kennis van de taal van het land van oorsprong kan worden gelezen.

TIP: Vraag voordat u vertrekt uw Internationaal Verzekeringsbewijs aan bij uw verzekeraar. Doe dit wel op tijd.

In welke landen bent u verzekerd met uw Internationaal Verzekeringsbewijs (groene kaart)?

Controleer, voordat u met de auto op vakantie gaat, welke landen er op uw Internationaal Verzekeringsbewijs staan. Zo weet u in welke landen u wel of niet verzekerd bent bij een schade.

In landen die niet op uw Internationaal Verzekeringsbewijs staan of doorgestreept zijn, hebt u géén WA-dekking en bent u niet verzekerd. Soms kunt u aan de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten. De kosten van zo’n ‘grensverzekering’ verschillen per land en verzekeringstermijn.

Internationaal Verzekeringsbewijs voor caravans, vouwwagens en aanhangers

In alle landen die op het Internationaal Verzekeringsbewijs staan, moet een bestuurder van een motorrijtuig kunnen aantonen dat het motorrijtuig én de eventueel gekoppelde aanhanger/caravan verzekerd zijn. Als uw aanhanger/caravan een eigen kenteken heeft, moet u ook een Internationaal Verzekeringsbewijs voor de aanhanger/caravan kunnen tonen.

Voor caravans, vouwwagens en aanhangers gelden de volgende regels:

  • Lichter dan 750 kilogram: geen Internationaal Verzekeringsbewijs kaart nodig

Is uw caravan of aanhangwagen lichter dan 750 kilogram? Dan is hij – in de landen die op het Internationaal Verzekeringsbewijs staan – meeverzekerd op de WA autoverzekering waaraan hij gekoppeld is. U hebt dan geen apart Internationaal Verzekeringsbewijs nodig.

  • Zwaarder dan 750 kilogram: Internationaal Verzekeringsbewijs verplicht

Is uw caravan of aanhanger zwaarder dan 750 kilogram en heeft hij dus een eigen kenteken? Dan hebt u in het buitenland een apart Internationaal Verzekeringsbewijs Dat is zeker het geval voor Spanje, Polen en Duitsland – ook als u die landen gewoon doorkruist op weg naar uw bestemming. Vraag dus een tweede Internationaal Verzekeringsbewijs aan bij de verzekeraar van de auto als trekkend voertuig. Op de aparte document staat dan de code F.

  • Internationaal Verzekeringsbewijs altijd verplicht?

In Polen is de tweede Internationaal Verzekeringsbewijs altijd verplicht. Dus ook als de caravan of aanhanger lichter is dan 750 kilogram.

Wil je weten wat er in een Baloise autoverzekering is inbegrepen is en welk voordeel u heeft door over te stappen? Met onze premieberekeningstool weet u in een paar stappen hoeveel de verzekeringspremie voor uw voertuig bedraagt.

 

Uw origineel Internationaal Verzekeringsbewijs ontvangen?

Hebt u een autoverzekering bij Baloise en wilt u uw origineel Internationaal Verzekeringsbewijs ontvangen? Vraag uw Internationaal Verzekeringsbewijs  aan via ons contactformulier, wij zorgen ervoor.

Ook is het handig om een geldig internationaal schadeformulier in de auto te hebben als u op reis vertrekt. U kunt dit schadeformulier gratis downloaden via onze website.

We wensen u alvast een fijne en veilige vakantie!

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op