Fiets mee op vakantie

25 april 2023

Neem uw fiets(en) veilig mee op vakantie

U leert uw vakantiebestemming pas écht kennen als u er lokale dorpjes en bezienswaardigheden kunt bezoeken. En om de omgeving rustig te verkennen komt een fiets handig van pas. Huurt u liever geen fiets(en). Dan kunt u uw eigen fiets(en) meenemen met de auto. Maar zorg wel dat dit veilig gebeurt. We helpen u graag waarop u dient te letten.

Zorg voor een fietsendrager op maat

Een goede fietsendrager is een must om uw fiets veilig met de auto te vervoeren. Het type fietsendrager hangt af van het aantal fietsen dat u meeneemt, wat voor fietsen het zijn en hoe u de fiets(en) met de auto wilt vervoeren. U kunt kiezen voor:

  • een fietsendrager op de trekhaak
  • een fietsendrager op het dak
  • een fietsendrager op de achterklep

Een fietsendrager die u op de achterklep monteert past op de meeste auto’s en is vaak eenvoudig te bevestigen. Er zijn ook fietsendragers die u makkelijk op het dak van de auto kan plaatsen. De auto verbruikt dan wel 20 tot 30% extra brandstof omdat de fietsendrager de luchtweerstand verhoogt. Bovendien kan het lastig zijn bij poorten, tunnels of parkeergarages wanneer uw auto plots een stuk hoger is. Een fietsendrager op de trekhaak is handig om meerdere fietsen te vervoeren. Zorg wel dat ze niet te ver uitsteken en controleer altijd de maximale belasting van uw fietsendrager en trekhaak wanneer u hiervoor kiest. Ook uw type fiets speelt een rol bij het kiezen van uw fietsendrager. Voor een mountainbike heeft u bijvoorbeeld een bredere wielgoot nodig. Een elektrische fiets weegt vaak een stuk meer dan een gewone fiets, waardoor u deze niet op een normale fietsendrager kunt plaatsen, er zijn e-bikefietsendragers die op de trekhaak bevestigd kunnen worden. Let er ook op dat uw kentekenplaat en achterlichten altijd zichtbaar moeten blijven. Wij raden aan om accu’s, fietstassen, kinderzitjes, manden en andere dingen van uw fiets(en) te verwijderen. Op die manier worden de spullen onderweg niet beschadigd of gestolen.

Kijk uw fiets goed na

Niets vervelender dan in het buitenland pech met je fiets te krijgen. Op vakantie heeft u niet alles zomaar bij de hand om uw fiets te repareren. Geef uw fiets dus een grondige check-up vóór vertrek, laat je fiets(en) eventueel nakijken bij de fietsenmaker. Zo laat uw fiets het niet afweten op onbekende kronkelpaden. Neem voor alle zekerheid een bandenplaksetje mee!

Ga verzekerd op vakantie

Wat diefstal betreft: de fietsendrager en fietsen zijn niet meeverzekerd op uw autoverzekering. Vraag daarom bij uw reisverzekering na of uw fiets(en) onder uw verzekeringsdekking valt en wat er dan nog meer onder de dekking valt. Denk niet alleen aan diefstal, maar bijvoorbeeld ook aan een ongeval met schade aan de fiets(en) of fietsendrager. In sommige gevallen kunt u uw verzekeringsdekking uitbreiden. Zelfs wanneer u volledig verzekerd bent. Zorg altijd voor een goed slot voor uw fiets(en) en fietsendrager.

Ken de regels van uw vakantieland

Voordat u naar het buitenland vertrekt, leest u zich best even in over de regelgeving van de specifieke landen waar u met uw fietsendrager doorheen rijdt. In Italië mag een fietsendrager bijvoorbeeld maar maximaal dertig centimeter uitsteken aan beide kanten van uw auto en moet deze voorzien zijn van een wit markeringsbord met rode strepen. Ook dient u een witte kentekenplaat te bevestigen wanneer uw kentekenplaat onvoldoende leesbaar is door uw fietsendrager. De regels verschillen per land, dus informeer uzelf op tijd. Altijd veilig achter het stuur? Baloise verzekert u!

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op