Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

15 april 2019

Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

Veel mensen gaan graag met de auto op vakantie. Maar pech onderweg kan de vakantiepret behoorlijk bederven, evenals schade aan uw auto. Dan wilt u natuurlijk graag weten of u met uw autoverzekering ook in het buitenland verzekerd bent. Baloise legt u uit hoe het zit.

Check uw digitaal verzekeringsbewijs

Gaat u met uw auto naar het buitenland? Geen zorgen, uw autoverzekering is in de meeste landen binnen de Europese Unie gewoon geldig. Welke landen dit precies zijn, staat op uw digitaal verzekeringsbewijs. U ontvangt per e-mail het digitale verzekeringsbewijs (uw “digitale groene kaart”) bij de aanvang van uw autoverzekering en wanneer de verzekering voor uw auto verlengd wordt. Print dit verzekeringsbewijs als u op autovakantie gaat, als bewijs dat uw auto verzekerd is. Ook staat uw polisnummer en het telefoonnummer van de pechhulp hierop vermeld.

Geen groene kaart meer

Sinds 1972 is de groene kaart niet meer verplicht in de landen van de Europese Unie. Wel moet u in het buitenland kunnen aantonen dat u een verzekering voor uw auto hebt afgesloten. Dat kan met de groene kaart of met, zoals Baloise aanbiedt, een digitaal verzekeringsbewijs. Dit digitale verzekeringsbewijs wordt geaccepteerd in alle 25 EU-landen en Kroatië, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra en Zwitserland. Op het digitale verzekeringsbewijs staat precies hetzelfde als op de groene kaart. Het enige verschil is dat u het verzekeringsbewijs altijd in uw mailbox heeft en zelf kunt printen. U kunt het dus nooit meer kwijtraken.

Landen waar een fysieke groene kaart nog verplicht is

In de volgende landen is een groene kaart wél verplicht als bewijs van een autoverzekering:

  • Albanië
  • Bosnië en Herzegovina
  • Israël
  • Marokko
  • Moldavië
  • Oekraïne
  • Montenegro
  • Tunesië
  • Turkije
  • Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Reist u met de caravan? In Duitsland, Spanje en Polen bent u verplicht een aparte groene kaart bij u te hebben als uw caravan zwaarder is dan 750 kg. In Nederland en de meeste andere Europese landen hebt u geen aparte groene kaart nodig voor uw caravan. Uw caravan is in dan mee WA verzekerd op de (digitale) groene kaart van het trekkende voertuig.

Met de auto richting een van bovenstaande landen? Vraag dan minstens een maand voor vertrek de groene kaart aan: bel naar 088 – 999 37 00 of mail naar info@baloise.nl. U krijgt de groene kaart via de post toegestuurd.

Waar is het originele papieren Internationaal Verzekeringsbewijs wél verplicht?

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Tunesië en Turkije is een orgineel en papieren Internationaal Verzekeringsbewijs verplicht.

Een digitale variant of een gekopieerde versie volstaat in deze landen niet, al mag uw originele ‘groene kaart’ wel op wit papier geprint zijn.

Het voordeel van het Internationaal Verzekeringsbewijs is dat de gegevens eenvoudig, zonder technische hulpmiddelen en zonder kennis van de taal van het land van oorsprong kan worden gelezen.

TIP: Vraag voordat u vertrekt uw Internationaal Verzekeringsbewijs aan bij uw verzekeraar. Doe dit wel op tijd.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar binnen de 6 maanden inschrijven. U moet in het gastland ook belasting betalen voor uw auto als u daar uw gebruikelijke woonplaats heeft. Uw auto kan dan niet meer verzekerd zijn bij ons. U moet uw auto dan verzekeren bij een verzekeringmaatschappij die in dat land actief is.

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op