Wanneer zijn schadevrije jaren overdraagbaar?

7 april 2022

Wanner zijn schadevrije jaren overdraagbaar

Bent u absoluut geen brokkenpiloot? Mooi zo, want ieder jaar dat u schadevrij rijdt, krijgt u een hogere korting op uw autoverzekering. Wanneer u een ongeluk veroorzaakt en de verzekering erbij betrokken wordt, verliest u minimaal 5 schadevrije jaren en zo raakt u snel die opgebouwde jaren kwijt. Maar hoe zit het met de overdracht van schadevrije jaren? Bijvoorbeeld wanneer u eerder een leaseauto gebruikte of een hele tijd schadevrij reed in het buitenland: neemt u uw schadevrije jaren dan mee? En kunt u ze overnemen van uw (ex-)partner in het geval van scheiding of overlijden? We zetten het even op een rij.

Overdracht bij overlijden of echtscheiding

Een autoverzekering hangt altijd vast aan de persoon die de verzekering afsluit – u of uw partner. Ook wanneer u regelmatig met hetzelfde voertuig rijdt, staat de verzekering op een specifieke naam. Vervelend gevolg: wanneer u uit elkaar gaat of een van beiden overlijdt, staan de schadevrije jaren ook op één naam. Als overgebleven partner moet u weer vanaf nul beginnen met een forse premiestijging op uw verzekering.

Sinds 1 januari 2022 is er gelukkig een nieuwe regeling: Schadevrije jaren kunnen worden overgezet of verdeeld. Bij overlijden van uw partner kunt u zich melden bij ons  met het verzoek om de schadevrije jaren aan u over te dragen. Voorwaarden zijn dat u op hetzelfde adres woont én een rijbewijs hebt.

Bij een scheiding ligt het iets moeilijker: de persoon met de verzekering op zijn naam bepaalt of en hoe de schadevrije jaren verdeeld worden. Het hangt er in dat geval dus vanaf hoe goed jullie nog met elkaar overweg kunnen. Uw ex-partner moet een afstandsverklaring aan ons  afgeven, zodat u uw deel van de opgebouwde jaren kunt doorgeven wanneer u een nieuwe verzekering afsluit.

Overdracht bij lease of verklaring uit het buitenland

Ook in andere gevallen is er goed nieuws over de overdracht van uw schadevrije jaren. Heeft u ze bijvoorbeeld opgebouwd in het buitenland? Dan wordt een buitenlandse verklaring door ons  geaccepteerd voorzover het een originele verklaring van een in Europa gevestigde verzekeraar betreft Wij nemen dan het aantal schadevrije jaren over in uw verzekering.

Op basis van een originele verklaring van een niet Europese verzekeraar kunnen wij extra inschalingstreden toekennen. U krijgt een hogere korting en een lagere premie.

Als (private) leaserijder hebt u sinds kort genoeg aan een schadebeeldverklaring van uw leasemaatschappij om uw schadevrije jaren over te dragen.  Controleer de  schadebeeldverklaring op juistheid voordat u deze instuurt naar ons. Aan een leaseauto wordt soms schade hersteld die u voor uw eigen auto nooit zou hebben geclaimd. Zo kan het gebeuren dat er meer schades vermeld staan dan u zou verwachten. Wij beoordelen een schadebeeldverklaring door de vraag te stellen “Hoe zou de opbouw van schadevrije jaren zijn verlopen als u bij ons verzekerd was geweest”. Dit is maatwerk en beperkt zich niet enkel tot de periode dat u een leaseauto heeft gereden.  Neem voor een inschatting van uw schadevrije jaren contact met ons op.

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op