Welke autoverzekering beschermt u en uw inzittenden?

2 december 2021

Welke autoverzekering beschermt u en uw inzittenden?

Altijd veilig onderweg: het is geen zekerheid. Als bestuurder bent u niet alleen verantwoordelijk voor uzelf maar ook voor uw passagiers. Daarom kunt u het beste direct een verzekering kiezen die u en uw passagiers beschermt. Er bestaan twee dekkingen: beide zijn een aanvulling op uw autoverzekering en gelden voor alle inzittenden – dus ook voor u als bestuurder. Waarin zit het verschil? Dat vertellen we u hieronder!

Een Schadeverzekering Voor Inzittenden (SVI)

Uw passagiers krijgen in veel gevallen hun schade als zij gewond raken bij een verkeersongeval wel vergoed. Zij kunnen hun schade verhalen op de schuldige bestuurder. Dat is of de eigen bestuurder of de bestuurder van het andere voertuig. De WA verzekeraar van een van beide bestuurders vergoedt dan de schade. De bestuurder die schuldig is aan het ongeval kan zijn eigen schade niet vergoed krijgen uit zijn WA verzekering. Het is daarom verstandig om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. U krijgt dan als u zelf schuldig bent aan het ongeluk uw inkomstenschade vergoed als u bijvoorbeeld (tijdelijk) niet kan werken. Of u krijgt een vergoeding voor aanpassen van uw huis als u blijvend invalide wordt. Als een van uw passagiers schade heeft doordat hij gewond is geraakt of schade aan zijn kleding dan betaalt de schade verzekering inzittenden eventueel aanvullend op de uitkering vanuit de WA.

U kunt u verzekeren tot een maximaal bedrag van € 1.000.000 per schadegebeurtenis. U en uw passagiers zijn ook verzekerd tijdens het in- en uitstappen en als ze bij de auto staan door bijvoorbeeld autopech of om te tanken. De SVI dekt alles wat de Ongevallen Inzittenden verzekering (OI) ook dekt maar gaat veel verder. Ook alle materiële schade van de inzittenden valt onder de dekking van de SVI.

Een Ongevallen Inzittenden (OI)

U kunt ook kiezen voor een verzekering die minder uitgebreid is. Dat is de Ongevallen Inzittenden verzekering (OI). Deze verzekering dekt schade bij blijvende invaliditeit of bij overlijden. Reguliere medische kosten vallen niet standaard onder de dekking en de maximale uitkering is lager. Het is een eenmalige en vaste uitkering dat niet afhangt van een specifiek letsel. Bij ons gelden de onderstaande vaste verzekerde bedragen per inzittende:

Bij overlijden:
€ 15.000

Bij blijvende invaliditeit:
€ 30.000 bij 100%

Ook hier is het niet van belang wie er schuldig is aan het ongeval.

Is één van deze verzekeringen iets voor u?

Extra verzekering voor inzittenden is niet verplicht. Maar het is wel nuttig. De schuldige bestuurder kan zijn letselschade op niemand verhalen. Met een SVI krijgt hij deze in ieder geval vergoed.

Heeft u bijvoorbeeld vaak passagiers aan boord of vervoert u regelmatig kinderen? Dan voelt u zich daar moreel verantwoordelijk voor. En dan is het fijn dat als zij gewond raken een uitkering ontvangen. Een ongevallen inzittenden komt altijd tot uitkering zelfs bovenop een vergoeding door een wa-verzekering.

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op