Zo voorkomt u diefstal van uw voertuigonderdelen

25 december 2022

Zo voorkomt u diefstal van uw voertuigonderdelen

Autokrakers worden steeds inventiever. Tegenwoordig strippen ze uw voertuig vooral voor specifieke onderdelen, zoals uw spiegels, uitlaat en stuur. Dankzij onze tips voorkomt u dat dieven met uw auto-onderdelen aan de haal gaan.

Welke auto-onderdelen lopen het meest in de kijker?

Uit de cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat buitenspiegels erg in de smaak vallen bij autokrakers. Er is namelijk meer vraag naar deze spiegels op de zwarte markt, omdat er vaak camera’s in zitten. Uitlaten worden dan weer gestolen omwille van hun katalysatoren: metalen onderdelen die steeds meer geld waard zijn. En ook sturen winnen aan populariteit, ongeacht het automerk. Bij autobestuurders stijgt namelijk de vraag naar een nieuw stuur, bijvoorbeeld een sportmodel met allerlei snufjes. Zo’n gestolen stuur valt makkelijk door te verkopen aan een garage.

Wat als u slachtoffer wordt van diefstal?

Gestolen auto-onderdelen komen maar zelden bij hun rechtmatige eigenaar terug. Volgens het LIV is dat omdat de serienummers van auto-onderdelen niet openbaar zijn. Ze pleiten dan ook voor een Europese databank waarin opsporingsdiensten en liefst ook bestuurders zelf hun gestolen voertuigonderdelen via het serienummer kunnen terugvinden. Garages zouden zo ook kunnen controleren of bepaalde onderdelen van diefstal afkomstig zijn alvorens ze aan te schaffen. Momenteel is dit echter nog toekomstmuziek en kunt u er beter alles aan doen om diefstal (van uw onderdelen) te voorkomen.

Hoe voorkomt u dat uw auto een doelwit wordt?

Gehecht aan uw auto-onderdelen? Terecht! We geven enkele preventieve tips om autodieven te slim af te zijn:

  1. Eerst en vooral: vermijd donkere of afgelegen plekken. Dieven zullen minder snel toeslaan wanneer u uw auto parkeert op een goed verlichte, drukke plaats.
  2. Een goed alarmsysteem is een must. Zorg dat dit CCV-gekeurd is, zo bent u zeker van de kwaliteit van de beveiliging. Ook hellingshoekdetectie komt handig van pas: de gevoelige detectoren gaan af zodra er iets verandert aan of rond uw auto.
  3. U kunt het dieven lastig maken door uw katalysatoren extra vast te zetten of er een plaat overheen te lassen. Als krakers er dan al bij kunnen, vertraagt het hen op z’n minst enorm.
  4. In het kader van eventuele opsporing kunt u alvast het kenteken of het Vehicle Identification Number in uw katalysatoren laten graveren.

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op