Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1. Volgens de voorwaarden heb ik recht op hulp bij schade of pech. Wie moet ik bellen?

U kunt contact opnemen met SOS International. Zij zijn dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer 020 651 51 51. Zorg dat u uw polisnummer en kenteken bij de hand heeft als u belt.

2. Iemand heeft een kras op mijn auto gemaakt. Is deze schade verzekerd?

Bij onze autoverzekering met volledig casco bent u hiervoor verzekerd. Houd er wel rekening mee dat u zelf een bedrag moet betalen als u een eigen risico heeft. U valt hierdoor ook terug op de bonus/malusladder en gaat dus ook meer premie betalen.

3. Ik heb schade door een ander, maar die ander is niet verzekerd of ik weet niet wie het is. Wat kan ik doen?

Heeft u een WA + volledige casco dekking (allrisk) of een Rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact met ons op en stuur ons het ingevulde Europees Schadeformulier toe. Heeft u deze verzekeringen niet? Dan kunt u proberen of u de schade betaald krijgt via het Waarborgfonds Motorverkeer.

4. Wanneer kan ik een schade indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer?

Als u schade heeft door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig, kunt u terecht bij Waarborgfonds Motorverkeer (WBF). Meer informatie over schadebetalingen vindt u op de website van het WBF

5. Ik heb een sterretje in mijn voorruit. Wat moet ik doen bij ruitschade?

Het is belangrijk om een sterretje in uw voorruit snel te laten repareren. Hierdoor kunt u vaak voorkomen dat het erger wordt. Of we dit betalen, hangt af van uw verzekering en hoe groot uw eigen risico is. Neem altijd Contact met ons op voordat u de ruit laat repareren.

6. Ik heb een casco verzekering. Wanneer is een schade-expert nodig?

Bij alle schade groter dan € 500 schakelen we een onafhankelijke deskundige in. Als een deskundige ook in andere situaties nodig is, laten we u dat weten.

7. Wanneer moet ik een schade melden?

U moet altijd alle schade aan uw auto zo snel mogelijk aan ons melden.

8. Wat moet ik wel of niet doen als ik op de snelweg een ongeluk krijg?

Heeft u op de snelweg een aanrijding gehad en kunt u nog doorrijden met uw auto? Alle info vind je op de ‘Ongeluk op een snelweg’ pagina.

9. Wanneer moet ik aangifte doen bij de politie?

U moet aangifte doen bij de politie in de volgende situaties: Na diefstal van uw auto. Na diefstal van spullen uit uw auto. Als iemand schade aan uw auto heeft veroorzaakt en daarna is doorgereden.

10. Wanneer moet ik het schadeformulier invullen?

Is er een ander betrokken bij de aanrijding? Vul dan de voorkant van het Europees Schadeformulier meteen samen in en onderteken dit ook samen. Het schadeformulier is belangrijk voor het bewijs. De achterkant kunt u later invullen.

11. Moet ik altijd een schadeformulier invullen?

Ja, bij een aanrijding moet u de voorkant en de achterkant van het Europees Schadeformulier invullen. Dit hoeft niet als het gaat om een ruit die gerepareerd wordt door Autotaalglas of door Carglass.

12. Geeft het schadeherstelbedrijf mij een vervangende auto?

Dat bepaalt het schadeherstelbedrijf zelf. Wij hebben daar geen invloed op. U kunt dit het best vragen aan het schadeherstelbedrijf dat voor u de auto maakt.

13. Ik heb een autoverzekering WA en Volledig Casco bij Baloise. Krijg ik een vervangende auto na schade?

Ja, onder de dekking van de “Pechhulp” krijgt u bij “Volledig Casco” direct een vervangende auto via onze Pechhulpdienst (SOS International). Deze auto mag u gebruiken totdat uw auto is afgeleverd bij een bij ons aangesloten schadeherstelbedrijf. De auto mag u echter nooit langer gebruiken dan 4 dagen

14. Ik heb geen Volledige Casco verzekering, heb ook geen rechtsbijstand en ben aangereden. Helpt u mij om de schade door de ander te laten terugbetalen?

Ja, als u bij ons voor WA of WA en Beperkt Casco verzekerd bent en u bent aangereden door een andere particuliere bestuurder in een personenauto met Nederlands kenteken. U kan dan de schade door ons laten regelen. U kan natuurlijk ook de schade rechtstreeks melden bij de verzekeraar van de bestuurder waardoor u bent aangereden. U handelt in dat geval de schade zelf rechtstreeks af met die verzekeraar.

15. Wat is het verzekerde bedrag bij mijn WA- verzekering?

Wij betalen per schademelding tot maximaal 2.500.000 euro voor schade aan de auto of spullen van anderen. Raakt iemand gewond of overlijdt iemand door uw schuld? Dan betalen wij maximaal 6.250.000 euro.

16. Is de bonus-malustrede hetzelfde als het aantal schadevrije jaren?

Nee. Het aantal schadevrije jaren gaat over het aantal jaren dat u geen schade hebt gereden. Dit heeft wel invloed op welke bonus-malustrede u staat. Met de bonus-malusladder bepalen wij hoeveel korting u krijgt op de premie. Heeft u schade en dat is uw schuld? Dan verliest u 5 schadevrije jaren. Heeft u 15 schadevrije jaren of meer dan valt u terug naar 10 schadevrije jaren. U valt nooit verder terug dan -5 schadevrije jaren. Door het verlies van schadevrije jaren valt u 5 treden op de bonus-malus ladder. Staat u op de hoogste trede dan behoudt u bij 1 schade waaraan u schuld heeft het volgende jaar dezelfde korting. Staat u niet op de hoogste trede dan valt u terug in korting en betaalt u het volgende jaar een hogere premie. Bij elk jaar zonder schade gaat u het volgende jaar naar de volgende trede. Zo krijgt u steeds meer korting op de premie. Als u wel schade claimt, dan zakt u in het volgende jaar naar een lagere trede en moet u meer premie betalen. Hoeveel u zakt, is afhankelijk van hoeveel schade u maakt en op welke trede u bent. U kunt een bonusbescherming met ons afspreken, zodat u bij een schade waaraan u schuld heeft in dezelfde bonus-malustrede blijft en uw no-claimkorting behoudt. Na een schade heeft u, ondanks een bonus-malusbescherming, wel minder schadevrije jaren. Dat kan betekenen dat u meer premie gaat betalen als u overstapt naar een andere verzekeraar minder korting krijgt omdat deze verzekeraar u lager inschaalt op de bonus-malusladder.

17. Wat gebeurt er met de schadevrije jaren bij een scheiding?

Het aantal schadevrije jaren bij een autoverzekering staat altijd op één naam. Ook als u beiden in dezelfde auto reed. Als u gaat scheiden, dan krijgt degene op wiens naam de autoverzekering stond de schadevrije jaren met bijbehorende no-claimkorting. Vanaf 2022 kan bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap de schadevrije jaren worden verdeeld. De polishouder/verzekeringnemer bepaalt hoe de schadevrije jaren worden verdeeld en moet daarvoor een afstandsverklaring opsturen naar de verzekeringsmaatschappij.

18. Wat zijn zuivere schadevrije jaren?

Het aantal zuivere schadevrije jaren is het aantal jaren dat u daadwerkelijk zonder schade waaraan u schuld heeft, heeft gereden. Hoe langer u schadevrij rijdt, hoe groter de bonus en hoe hoger de korting op uw premie. Lees er meer over op onze aparte pagina. 

19. Wat is Roy-data?

Roy-data is een centrale databank waarin staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. De databank wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Als u een autoverzekering opzegt, geeft de autoverzekeraar het aantal schadevrije jaren door aan deze stichting. Stapt u over? Dan vraagt de nieuwe autoverzekeraar hier de gegevens op om te bepalen hoeveel no-claimkorting u krijgt volgens de bonus-malusladder.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je een vraag die nog niet in onze faq staat? Bel of mail ons.
We helpen je snel met een antwoord.