Blogoverzicht

Wetgeving

Van verplichting winterbanden, het uitlenen tot tijdelijk niet gebruiken van de auto

1. Is een autoverzekering verplicht?

Ja, in Nederland moet u verplicht een WA-verzekering hebben.

2. Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. 

Winterbanden zijn in Duitsland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Zweden  verplicht bij winterse omstandigheden. In Frankrijk, Italië, Kroatië en Slovenië is het verplicht om bij winterse omstandigheden of winterbanden te gebruiken of goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben.  De periode waarin deze verplichting geldt is helaas niet in alle landen hetzelfde. Ook kan de periode verlengd en vervroegd worden als de winter eerder begint of langer duurt. U kan er echter van uitgaan dat de periode ongeveer loopt van eind oktober tot half april. Er is sprake van Winterse omstandigheden als het ijzelt, sneeuwt of bij nat wegdek en de temperatuur is rond nul graden of daaronder. 

Ook de vereiste profieldiepte verschilt per land. Wij adviseren om een minimale profieldiepte aan te houden van 4 mm. Uiteraard moet u winterbanden op alle vier de wielen hebben. Ook adviseren wij u om u te houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de banden. De maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. 

Sneeuwkettingen mag u dus gebruiken als alternatief voor winterbanden in de vermelde landen. In het algemeen kan gesteld worden dat u ze mag gebruiken als de weg is bedekt met sneeuw of ijs en de laag zodanig dik is dat de band daardoor geen contact maakt met het wegdek. U beschadigt het wegdek dan niet. 

Sneeuwkettingen moet aangelegd worden op de aangedreven wielen. 

Bij gebruik van sneeuwkettingen mag u niet harder rijden dan 50 km per uur.

In Oostenrijk kan doormiddel van een bord aangegeven worden dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Deze verplichting geldt dan ook als u winterbanden onder uw auto heeft. 

In Kroatië is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben en te gebruiken bij ijzel en sneeuw op de weg in Lika en Gorski Kotar.  Dit geldt ook als u winterbanden hebt. 

Wat zijn de gevolgen als u zich niet houdt aan de voorschriften?

Als bij controle wordt vastgesteld dat uw auto niet voldoet aan de voorschriften mag u mogelijk niet verder rijden en kunt u een boete krijgen. In Duitsland is het mogelijk dat u als u bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt u wordt beschuldigd van grove nalatigheid.

3. Ik ga mijn auto tijdelijk niet gebruiken. Kan ik mijn verzekering stopzetten?

Een WA-verzekering is verplicht. Gebruikt u uw auto voor langere tijd niet? Dan kunt u het kenteken van uw auto laten schorsen. Het kenteken is dan niet meer geldig en u hoeft dan ook geen WA-verzekering te hebben. Een schorsingsbewijs kunt u bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) aanvragen. Met een geschorste auto mag u niet rijden. Ook mag u de auto niet op de openbare weg parkeren. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW. Met een schorsingsbewijs kunt u uw WA-verzekering tijdelijk stopzetten.
 

4. Mag ik mijn auto uitlenen? Of iemand anders in mijn auto laten rijden?

Ja. U mag als eigenaar zelf bepalen wie uw auto bestuurt. Daarmee neemt u wel het risico dat de bestuurder schade maakt. In dat geval moeten wij die betalen en loopt uw no-claimkorting voor het aantal schadevrije jaren terug. Heeft u een eigen risico? Dan trekken wij dit bedrag af van uw schade-uitkering. Rijdt er altijd iemand anders in de auto? Dan moet u dit aan ons doorgeven

Wie bepaalt of ik met een ziekte of beperking een auto of motor mag besturen?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) bepaalt of u rijgeschikt bent.

  • 10.05.2020