Blogoverzicht

Wetgeving

Van verplichting winterbanden, het uitlenen tot tijdelijk niet gebruiken van de auto

1. Is een autoverzekering verplicht?

Ja, in Nederland moet u verplicht een WA-verzekering hebben.

2. Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in de meeste landen niet verplicht. Er zijn een paar uitzonderingen. Als u tussen 1 november en 15 april naar Finland gaat, moet u altijd winterbanden op uw auto hebben. In sommige landen zijn winterbanden alleen verplicht bij winters weer. Dus bij ijzel, sneeuw en gladheid. Bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zweden en Noorwegen.
Heeft u geen winterbanden en krijgt u een auto-ongeluk? Dan kan de rechter bepalen dat u schuldig bent aan het ongeluk. Vaak betekent het dat wij de schade moeten betalen of een deel ervan. U kunt dan terugvallen in de bonus-malusladder en meer premie moeten betalen.

3. Ik ga mijn auto tijdelijk niet gebruiken. Kan ik mijn verzekering stopzetten?

Een WA-verzekering is verplicht. Gebruikt u uw auto voor langere tijd niet? Dan kunt u het kenteken van uw auto laten schorsen. Het kenteken is dan niet meer geldig en u hoeft dan ook geen WA-verzekering te hebben. Een schorsingsbewijs kunt u bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) aanvragen. Met een geschorste auto mag u niet rijden. Ook mag u de auto niet op de openbare weg parkeren. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW. Met een schorsingsbewijs kunt u uw WA-verzekering tijdelijk stopzetten.
 

4. Mag ik mijn auto uitlenen? Of iemand anders in mijn auto laten rijden?

Ja. U mag als eigenaar zelf bepalen wie uw auto bestuurt. Daarmee neemt u wel het risico dat de bestuurder schade maakt. In dat geval moeten wij die betalen en loopt uw no-claimkorting voor het aantal schadevrije jaren terug. Heeft u een eigen risico? Dan trekken wij dit bedrag af van uw schade-uitkering. Rijdt er altijd iemand anders in de auto? Dan moet u dit aan ons doorgeven

5. Zijn medische gegevens belangrijk bij het aanvragen van een autoverzekering van belang?

Ja. U moet verklaren dat er geen medische omstandigheden zijn die invloed hebben op het besturen van een auto of motor.

Wie bepaalt of ik met een ziekte of beperking een auto of motor mag besturen?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) bepaalt of u rijgeschikt bent.

  • 10.05.2020