Ga voorbereid op wintersport

17 februari 2023

Met de auto op wintersport? Vergeet dit niet mee te nemen!

Skipak? Check! Skibril en -helm? Check! Ski’s? Check! Klaar voor vertrek? Niet helemaal. Wanneer u met uw auto richting de besneeuwde bergen gaat, heeft u namelijk ook een aantal spullen nodig voor de veiligheid onderweg. Omdat we bij Baloise uw veiligheid het allerbelangrijkst vinden, zetten we ze even op een rij.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Misschien wel het allerbelangrijkste wanneer u met uw auto op wintersport gaat: winterbanden. Winterbanden bieden extra grip, veiligheid, rijcomfort en een kortere remweg. Winterbanden zijn niet overal en altijd verplicht, maar wel tijdens de winterperiode in Oostenrijk, Duitsland, in sommige gebieden van Italië (aangegeven met een verkeersbord) en in achtenveertig departementen van Frankrijk. Ook andere wintersportlanden raden het gebruik ervan aan, omdat rijden zonder winterbanden gevaarlijke gevolgen kan hebben. Als u tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en het verkeer hindert, kan u dit bovendien een boete opleveren tot zo’n € 5.000,-. Let op dat u op reis gaat met de juiste winterbanden. Deze zijn te herkennen aan het sneeuwvloksymbool op de band en dat ze minimaal 4mm profiel hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als dat door een specifiek verkeersbord wordt aangegeven. Een setje kan u wél helpen om meer grip op een glad wegdek te krijgen.

Gevarendriehoek en veiligheidshesjes

Zowel een gevarendriehoek als veiligheidshesjes voor alle inzittenden zijn verplicht wanneer u met uw auto op wintersport gaat. Bewaar de gevarendriehoek altijd op een plek in uw auto waar u snel bij kunt. In Frankrijk moet u de gevarendriehoek alleen maar plaatsen als dit geen extra gevaar oplevert voor u als bestuurder of voor de andere passagiers. Veiligheidshesjes zijn verplicht in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Duitsland. In Zwitserland niet, maar ook daar worden ze sterk aanbevolen. Neem voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee. Uw veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm: ze moeten fluorescerend geel, rood of oranje zijn en voorzien zijn van retro reflecterende strips.

Verbanddoos

Een verbanddoos in de auto is in de meeste landen niet verplicht, maar het kan zeker van pas komen. In Duitsland en Oostenrijk moeten automobilisten met een Duits of Oostenrijks kenteken wél zo’n doos mee hebben en het wordt ook aan andere bestuurders sterk aangeraden de regels van het land te volgen.

Ruitenvloeistof en ijskrabber

Ruitenvloeistof en een ijskrabber zijn belangrijke onderdelen van uw winteruitrusting. Beide zijn niet alleen onmisbaar, ruitenvloeistof is ook wettelijk verplicht aangezien veilig rijden en schone ruiten hand in hand gaan. Wanneer u met de auto op wintersport gaat, gebruikt u gemiddeld meer ruitenvloeistof. Dat komt omdat uw ruiten sneller nat en vies worden onderweg. Neem altijd ruitenvloeistof mee met voldoende antivries (minimaal -20°C). IJs op de autoruiten? Dan komt uw ijskrabber van pas om de auto weer sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Neem eventueel ook een zachte borstel mee om losse sneeuw te verwijderen.

Milieusticker en vignet

In Duitsland en Frankrijk zijn er steeds meer milieuzones. Dat zijn zones die de luchtkwaliteit moeten bevorderen, omdat er minder automobilisten worden toegelaten. Zo is er dus ook minder luchtverontreiniging. Die zones — vaak te vinden in grote steden zoals München, Lyon of Grenoble — mag u met uw auto alleen inrijden met een speciale milieusticker. Ook elektrische auto’s hebben zo’n sticker nodig. Rijdt u door een milieuzone zonder sticker? Dan zal u dat ongeveer € 80,- kosten. Let op: u heeft alleen een milieusticker nodig als u de stad bezoekt of er overnacht. Snelwegen die door of langs de steden lopen, vallen niet onder de regel. Verder is een vignet soms verplicht om de snelwegen te mogen gebruiken, zoals in Oostenrijk en Zwitserland. In Oostenrijk is het vignet zowel digitaal als in stickervorm verkrijgbaar, in Zwitserland alleen als sticker. Rijdt u zonder vignet in deze landen? Dan riskeert u een flinke boete.

Fleecedekens en handschoenen

Warme dekens en kleding zijn niet verplicht in de auto, maar wel een must wanneer u op wintersport gaat. Bijvoorbeeld als u voor langere tijd stil komt te staan langs de kant van de weg. Als de motor uitvalt of als u zonder brandstof zit, is een fleecedeken welkom. Goede handschoenen komen dan weer van pas wanneer u de sneeuwkettingen wil omleggen.

Verzekeringspapieren

Tot slot, maar absoluut belangrijk: uw verzekeringspapieren. Mocht er iets gebeuren onderweg, dan is het goed dat u de gegevens van uw verzekering zoals het polisnummer en het nummer van de alarmcentrale bij de hand hebt. Berg alles veilig op in een mapje, samen met de paspoorten. Altijd veilig achter het stuur? Baloise verzekert u!

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op