Hoe en wanneer vul ik een schadeformulier in?

21 mei 2019

Hoe en wanneer vul ik een schadeformulier in?

De Nederlandse wegen behoren gelukkig tot de veiligste wegen van Europa. Toch kunt u bij een ongeluk betrokken raken, of zelf schade aan uw auto of bij andermans auto veroorzaken. Dan moet u in de meeste gevallen het Europees schadeformulier invullen. Baloise Insurance legt uit waarop u moet letten.

Het Europees schadeformulier

Het schadeformulier is een document dat u moet invullen na een ongeval waarbij uw auto en die van een ander betrokken zijn. U rijdt bijvoorbeeld met uw auto tegen de bumper van een andere auto aan. Of iemand rijdt met zijn of haar auto uw zijspiegel eraf. Deze schade valt onder de autoverzekering (WA/Casco). U moet daarvoor samen één schadeformulier invullen en ondertekenen. Het formulier wordt in Nederland uitgegeven door het Verbond van Verzekeraars naar een model van de Europese Commissie van Verzekeringen. Het Europees schadeformulier is ingevoerd in alle EU-lidstaten, in Zwitserland en een aantal landen rond de Middellandse Zee. De lay-out van het formulier is altijd dezelfde, daardoor zijn de formulieren in het gehele toepassingsgebied te gebruiken. U gebruikt het formulier in willekeurig welke taal in alle landen. Het schadeformulier ontvangt u altijd nadat u een autoverzekering heeft afgesloten of kunt u online downloaden.

Het schadeformulier invullen

Na het ongeluk vult u samen met de tegenpartij de voorkant van één schadeformulier helemaal in. U vermeldt hierop informatie over onder andere het ongeval, de locatie, uw eigen auto, de gegevens van de tegenpartij, het voertuig van de tegenpartij en een situatieschets van het ongeval. Wanneer u samen met de tegenpartij de voorzijde volledig heeft ingevuld, inclusief de gegevens van eventuele getuigen, controleert u of u het beiden eens bent met de opgave. Door het ondertekenen van het schadeformulier geeft u uw akkoord voor de opgave. De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op een onderliggend formulier. Geef dit tweede formulier aan de tegenpartij. De achterkant kunt u dan later thuis alleen en op uw gemak invullen. Vergeet deze echter zeker niet in te vullen, want ook de achterkant van het formulier bevat heel wat relevante informatie.

Tips bij het invullen van een schadeformulier

 1. Blijf kalm, wordt vooral niet boos.
 2. Bij blikschade zoek een parkeerplaats op
 3. Gebruik voor een snellere afhandeling: www.mobielschademelden.nl.
 4. Maak gebruik van de QR-code op het formulier om bij het mobielschademelden te komen.
 5. Het is handig om altijd twee Europese schadeformulieren bij uw autopapieren te bewaren. Zo heeft u altijd nog een reserve. U kunt deze ook gebruiken wanneer er meer dan twee voertuigen betrokken zijn bij het ongeval.
 6. Maak duidelijke foto’s van het ongeval.
 7. Vermeld de namen en contactgegevens van eventuele getuigen op het schadeformulier.
 8. Probeer het schadeformulier ter plekke in te vullen. Zoek indien nodig een veilige plek om het samen in te vullen.
 9. Onderteken het schadeformulier dit houdt geen erkenning van aansprakelijkheid in, maar dient uitsluitend voor het vaststellen van identiteit en feitelijke gegevens en bevordert een snelle schadeafhandeling.
 10. Vergeet niet om thuis de achterkant van het formulier aan te vullen.
 11. Gebruik het schadeformulier ook in het buitenland.

Ingevuld: en dan?

Schade aan uw auto moet u altijd zo snel mogelijk melden. Het liefst binnen 24 uur. Bij Baloise heeft u daarover geen zorgen, want u kunt ook makkelijk uw schade online melden. Of u kunt het door u ingevulde schadeformulier inscannen en mailen naar schade@baloise.nl. Vergeet in dat geval niet uw eventuele foto’s en/of getuigenverklaringen toe te voegen.

Geen Europees schadeformulier? Gebruik de app Mobielschademelden.nl

Als u geen schadeformulier ter beschikking hebt, kunt u schade ook steeds melden via de app Mobiel schademelden van het Verbond van Verzekeraars. Baloise Insurance is tevens lid van het Verbond en ondersteunt dan ook deze schade-app. De app doorloopt met u de verschillende stappen waaraan u moet denken: van het toevoegen van foto’s en getuigenverklaringen tot de beschrijving van de situatie. Zo weet u zeker dat u niets vergeet te vermelden. De app is beschikbaar voor android en iOS.

Schade per post

Wilt u schade melden via de post? Houd dan rekening met een langere reactie- en verwerkingstijd, aangezien de post niet altijd onmiddellijk de volgende dag wordt bezorgd. Print het formulier, vul het volledig in, onderteken het en stuur het binnen 14 dagen naar:

Baloise
Afdeling Schade
Postbus 45
4153 ZG BEESD

 

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op