Waarop letten als u een tweedehands auto koopt en verzekert?

2 augustus 2022

Waarop letten als u een tweedehands auto koopt en verzekert

Een tweedehands auto is vaak goedkoper in aankoop en verzekering dan een nieuw model. Wilt u voorkomen dat ‘goedkoop’ een miskoop wordt? Lees dan zeker even onze tips. Overweeg ook zorgvuldig welke verzekering het beste bij u past: u wilt niet over- of onderverzekerd de weg op gaan. Gebruik onze checklist voor de aankoop en verzekering van uw tweedehands auto.

Aankoop tweedehands auto: dit is belangrijk

Hoe vindt u die niet te dure tweedehands auto waarmee u nog jaren zorgeloos rijdt? Stel uzelf vooraf deze vragen:

  • Koopt u bij een dealer?

Dan betaalt u misschien iets meer dan bij een particulier. Een dealer rekent immers vaak afleveringskosten of rijklaarmaakkosten . Maar u krijgt waarschijnlijk wel een (aankoop)garantie. Een betrouwbare autodealer vindt u snel online, bijvoorbeeld via Autotrack of Autoscout24.

  • Koopt u van een particulier?

Uw aankoop is dan vaak voordeliger, maar u bent minder zeker dat de auto tiptop in orde is. Bovendien heeft u geen garantie. Ga de auto altijd eerst bezichtigen en vraag door tot u alles weet over de auto (bv. de onderhouds- en schadehistorie).

Hoe keurt u uw tweedehands auto?

Wilt u met een gerust hart een gebruikte auto aankopen? Onderwerp deze dan eerst aan een grondige controle.

  • Kijk onder de motorkap.

Ziet u een vetlaagje of oliedruppels op het motorblok? Dan lekt de motor waarschijnlijk olie. Kijk ook of er geen groene aanslag op de aansluitingen van het koelsysteem zit. Dit kan duiden op een lekkage.

  • Doe een kentekencheck. 

Dat doet u makkelijk online, bijvoorbeeld gratis via de website van de RDW. Daar kunt u de APK-vervaldatum en de waarde van de tweedehands auto bekijken. U kunt ook voor een betaalde kentekencheck kiezen. Dan krijgt u meer informatie: het schadeverleden van de auto, het aantal eigenaren, de werkelijke kilometerstand.​

  • Maak een proefrit.

Neem er rustig uw tijd voor. Let bij het starten op getik of geluiden die mogelijk op een probleem wijzen en check het uitlaatgas: bij een gezonde auto is dat zo goed als kleurloos.

  • Vraag een aankoopkeuring.

De verkopende partij kan die laten doen bij een onafhankelijk autobedrijf. Zo weet u zeker dat er geen verborgen technische gebreken zijn.

Bouwjaar of kilometerstand: Wat weegt door?

Bij een auto speelt zowel het aantal gereden kilometers als de leeftijd (en dus het bouwjaar) een grote rol. Maar wat is belangrijker: kilometerstand of bouwjaar?

  • Kilometerstand

De vuistregel: hoe meer kilometers op de teller, hoe meer slijtage. En hoe meer onderdelen versleten zijn, hoe lager de waarde – ook als het om een jonge tweedehands auto gaat. Let wel, veel en lang stilstaan kan ook schade veroorzaken: remklauwen en wielcilinders gaan dan vastzitten, rubberen banden en dashboardslangen worden droog en broos.

  • Bouwjaar

Een jongere tweedehands auto is doorgaans duurder dan een oudere. Maar u bent wel zeker dat de technologie up-to-date is en de onderdelen en vervangstukken makkelijk te vinden zijn. Anderzijds maakt de leeftijd van een auto minder uit wanneer hij altijd goed onderhouden is. De meeste leeftijdsgerelateerde euvels, zoals het vervangen van rubbers en banden, zijn bovendien relatief goedkoop op te lossen.

  • Rijstijl

Leeftijd en aantal gereden kilometers zeggen veel, maar doorslaggevend is vaak de manier waarop er met de auto gereden is. Een auto die vooral in de stad is gebruikt, werd veel zwaarder belast dan een auto die voornamelijk kilometers op de snelweg maakte. Ook een sportieve rijstijl doet de auto per kilometer harder slijten.

Vergelijk de verzekeringen voor uw tweedehands auto

Ook met een tweedehands auto  gaat u best goed verzekerd de weg op. U bent sowieso verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast bekijkt u of het de moeite loont om uw WA-dekking uit te breiden naar een beperkte of volledige cascodekking. Daarbij spelen een aantal criteria  een rol.

Verzekering tweedehands auto: WA, WA + beperkt casco of allrisk?

Welke verzekering u kiest, hangt vooral af van de leeftijd van de auto.

WA-dekking: Bij auto’s die meer dan acht jaar oud zijn, is een hogere dekking vaak duur in verhouding tot wat u nog zou terugkrijgen, in geval van schade, voor de auto. Is uw auto ouder dan 10 jaar, dan kiest u veelal  de verplichte WA-autoverzekering.

WA + beperkt casco: Een WA + beperkt casco of WA-plusverzekering is een ideale oplossing voor wie een jongere tweedehands auto (jonger dan acht jaar) koopt. Deze dekking bevindt zicht tussen WA en Allrisk.

Allrisk: Koopt u een zeer jonge tweedehands auto of heeft uw bijvoorbeeld een  zes jaar oude auto met relatief weinig kilometers op de teller? Of heeft  u de auto (deels) zelf gefinacieerd? Dan loont het om een allriskverzekering te overwegen.

En uw bonus-malus bij schadevrije jaren?

Hoe langer u schadevrij rijdt, des te meer kans u maakt op korting op uw verzekeringspremie. Maar hoe berekent uw verzekeraar het aantal zuivere schadevrije jaren voor uw  tweedehands auto?

  • Enige auto? 

Vervangt de tweedehands auto uw vorige auto en staat hij als enige auto op uw naam? Dan neemt u de schadevrije jaren van uw vorige autoverzekering eenvoudig over.

  • Tweede auto?

Staat de tweedehands auto als tweede auto op uw naam? Dan tellen het aantal opgebouwde schadevrije jaren van uw eerste auto niet. Veelal krijgt u wel dezelfde bonus-maluskorting als op de verzekering van de eerste auto.

Exact weten wat een WA- of cascoverzekering voor uw tweedehands auto kost? Bereken uw premie eenvoudig met onze tool en vraag meteen een offerte aan.

 

Bij Baloise ziet u snel en simpel hoeveel u kunt besparen op uw autoverzekering

Bereken uw premie

Toch nog vragen?

Onze experts staan voor u klaar met antwoord en advies.
Neem contact met ons op