Blogoverzicht

3 juni 2020. Wereldfietsdag: haal alles uit je fiets vanop een veilige afstand

Meer dan ooit is fietsen dé manier om je te verplaatsen. Sinds de overheidsmaatregelen n.a.v. de coronacrisis van kracht werden, sprongen we met z’n allen massaal op de fiets. Het lijkt erop dat we dit ook zullen blijven doen om drukte op het openbaar vervoer en files te vermijden. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je ook op de fiets voldoende afstand bewaart? En waarom juist zou je de auto wat meer aan de kant moeten laten staan en de fiets nemen? Wij zetten het voor jou op een rij!

Koning auto in quarantaine

Het aantal auto’s en vrachtwagens daalde tijdens de lockdown met 50 tot 60 procent (bron: telraam.net), fietshandelaars kloppen overuren en zien hun voorraad gestaag slinken. Maar kunnen we de coronamaatregelen nog handhaven als de fietspaden overvol geraken? Zoveel mogelijk afstand houden is in eerste instantie de basisregel. Probeer niet in het wiel van de voorligger te gaan hangen, maar hou 10 tot 20 meter afstand, ook als je in groep fietst. Wil je een andere fietser of voetganger voorbijsteken? Neem dan een ruime bocht en hou minstens 1,5 meter afstand. Als het fietspad te smal is, kun je even op de rijweg gaan als dit veilig is. Heb je een recreatief fietstochtje gepland maar merk je dat het te druk is en je niet op een veilige manier kan fietsen? Vermijd dan de drukte en plan je uitstap op een rustiger moment. Ook op de fiets zijn de basishygiënemaatregelen belangrijk. Was na het fietsen goed je handen, zeker als je bijvoorbeeld de knop van een verkeerslicht hebt aangeraakt. Als je handschoenen aanhebt, moet je er extra op letten dat je je gezicht tijdens het fietsen niet aanraakt.

Betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam

Ben je niet helemaal overtuigd van het nut om je wagen in te ruilen voor de fiets? Er zijn ontelbaar veel argumenten waarvan er sowieso enkele zijn die je over de streep zullen trekken:

  • Fietsen is goed voor je conditie: regelmatig een kwartier fietsen verbetert de conditie van een ongetraind fietser met gemiddeld 13 %. Het risico op hart- en vaatziektes daalt bovendien gevoelig en helpt mensen in de strijd tegen diabetes.
  • Het is goed voor het milieu en voor je budget: vanzelfsprekend vermijd je door het gebruik van de fiets de uitstoot van fijn stof en kwalijke gassen. Bovendien moet je veel minder tanken als je de auto regelmatig aan de kant gaan staan. Ook parkeren is met je fiets helemaal gratis.
  • Train je brein op de fiets: regelmatig bewegen, en dus ook fietsen, zorgt ervoor dat je hersencellen minder snel afsterven. Bovendien wordt je onderweg geprikkeld door de omgeving waardoor je je geheugen extra traint.
  • Geen (file)stress meer: na een drukke dag op het werk stappen veel mensen in hun wagen om de file te trotseren. Ga je naar je werk met de fiets? Dan vermijd je alvast de filestress. Bovendien geef je je lichaam en geest de kans om te ontspannen, komt endorfine vrij en daalt de dosis cortisol (stresshormoon) aanzienlijk.
  • Win-winsport: fietsen kun je samen doen waardoor je het langer zult volhouden. Ook al moet je 1,5m afstand houden, fietsen is de ideale manier om samen op een ontspannen manier buiten te zijn.

Verkeersregels ook belangrijk voor fietsers

Tijdens de lockdown is het aantal verkeersdoden niet gedaald in Nederland. Dit blijkt uit de cijfers van de politie en verkeerskundig bureau VIA. Dat is opvallend want het aantal ongelukken is sinds de lockdown met 50% gedaald. Dit heeft uiteraard in eerste plaats te maken met het feit dat er overal veel minder gemotoriseerd verkeer op de baan was. De ongelukken die zich wel voordoen zijn wel ernstiger. Dit komt waarschijnlijk omdat veel mensen de fiets hebben (her)ontdekt en dus geen doorwinterde fietsers zijn. Bovendien is iedereen wat nonchalanter omdat er weinig ander verkeer op de baan is. Het is meer dan ooit belangrijk voor fietsers om de verkeersregels te kennen en zich eraan te houden. Maar ook een veilige fiets en de juiste uitrusting zijn belangrijk.
Hou alvast rekening met het volgende wanneer je er met de fiets op uit trekt:

  • controleer of de remmen werken, de banden zijn opgepompt en de verlichting werkt;
  • draag een helm met CE-markering;
  • gebruik geen gsm tijdens het fietsen en draag ook geen oortjes om muziek te luisteren;
  • hou voldoende afstand van auto’s en vrachtwagens, wees waakzaam voor de dode hoek en geef duidelijk aan wanneer je een manoeuvre wil uitvoeren.

Verenigde Naties: investeren in fietsers om levens te redden

Niet alleen in nederland, ook in andere landen zijn mensen massaal aan het fietsen gegaan dankzij de coronacrisis. En dat is ook de Verenigde Naties (VN) niet ontgaan. Naar aanleiding van de Wereldfietsdag roept zij haar lidstaten op om meer te investeren in fietsers. Niet alleen om mensen meer te laten bewegen, maar ook om klimaatdoelstellingen te respecteren. In verschillende landen heeft de lockdown een schonere lucht als positief effect teweeggebracht. Als mensen het openbaar vervoer gaan inruilen voor hun auto uit schrik voor het coronavirus, zal dat positief effect snel teniet worden gedaan. Daarom is het, in grote steden bijvoorbeeld, belangrijk om meer ruimte te creëren voor fietsers. Steden als Milaan, Genève, Londen en Brussel gaven al het goede voorbeeld en investeren in extra fietsinfrastructuur.

 

  • 04.06.2020